Alkoholi hidastaa kehon palautumista stressistä

Vertaistervareiden hyvinvointivinkki #3 – Alkoholi hidastaa kehon palautumista stressistä

Suomessa on yleinen tapa nauttia olutta tai viiniä perjantai-iltana työviikon jälkeen. Koetaan että nautittu alkoholi rentouttaa ja palauttaa raskaan työviikon jälkeen. Totuus kuitenkin on, että alkoholi hidastaa kehon palautumista stressistä ja vaikutus näkyy jo kahden otetun annoksen jälkeen.

Miten tämä sitten on mahdollista, kun alkoholi tuntuu nimenomaan rentouttavan kehoa? Illalla nautittu alkoholi hidastaa palautumista huonontamalla tärkeitä yöunia. Alkoholi nostaa sydämen sykettä ja sykevaihtelu pienenee, jonka vuoksi kehossa on vireystila päällä, vaikka nukkuisimme.

Alkoholi pidentää syvän unen vaihetta, joka taas siirtää ja lyhentää tärkeän REM-unen vaihetta. Lyhentynyt REM-uni voi vaikuttaa haitallisesti keskittymiseen ja muistiin. Nimenomaan riittävä ja laadullisesti hyvä unin auttaa kehoa toipumaan stressistä ja antaa keholle ja mielelle jaksamista ja virkeyttä.

Kannustamme kaikkia pohtimaan omaa suhdettaan alkoholiin sekä mihin alkoholia tarvitsee. Mistä syistä ja missä tilanteissa alkoholia käytät? Voisitko löytää jonkin uuden tottumuksen alkoholin tilalle?

Yksi alkoholiannos on 33 cl olutta tai siideriä, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä juomia.