Ohjaajaesittelyssä Johanna Halonen

7.6.2023

Nainen seisoo pöydän edessä takanaan maisemataulu

Johanna Halonen on luottohenkilö, jonka kokemusta, rauhallisuutta ja toimeliaisuutta voi vain ihailla. Hän on ollut mukana Vertaistervarit-toiminnassa vuodesta 2021 alkaen.

"Huomasin ilmoituksen Vertaistervarit-ohjaajakoulutuksesta paikallislehdestä ja kiinnostuin asiasta heti. Elintavat aiheena on lähellä sydäntä, sillä minulla on omakohtaista kokemusta elintapamuutoksesta. Omaa elintapamuutosta toteuttaessa olisin kaivannut vertaistukea, mutta sellaista ei silloin löytynyt. Kävin ohjaajakoulutuksen 23.1.-6.2.2021 Teamsissä." Johanna kertoo Vertaistervarit-ohjaajaksi ryhtymisestään.

Heti Vertaistervarit-ohjaajakoulutuksesta valmistuttuaan Johanna ohjasi viikottain kahdeksan viikon ajan kokoontunutta Helmitervarit-ryhmää Teamsissä. Ryhmä kuten ohjaajakoulutuskin pidettiin etäyhteyksin koronarajoituksista johtuen. Syksyllä 2021 ryhmiä päästiin toteuttamaan myös lähikokoontumisin. Tällöin Johanna ohjasi Vertaistervarit-ryhmän ohjaajaparinsa kanssa Oulun Rajakylässä.

"Jokainen ryhmä on aina omanlaisensa, mutta yhteistä niissä on vertaisuus. Vertaistukiryhmässä on helppo puhua niin elintapoihin liittyvistä haasteista kuin onnistumisistakin." Johanna summaa kokemuksiaan Vertaistervarit-ryhmän ohjaamisesta.

Juuri päättyneessä lähiryhmässä Oulun Kumppanuuskeskuksella kokoontui kevään 2023 ajan kerran viikossa pienryhmä Oulun kaupungin elintapaohjauksessa mukana olevia tai aiemmin ammattilaisen ohjausta saaneita, jotka yksilöohjauksen lisäksi saivat nyt Vertaistervarit-ryhmässä vertaistukea elintapamuutokseen. Ryhmä toteututettiin yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

"Oli hienoa saada Johannan kaltainen kokenut Vertaistervarit-ohjaaja luotsaamaan Oulun kaupungin kanssa yhteistyössä järjestettyä Vertaistervarit-ryhmää. Johannalla on rauhallinen, mutta jämäkkä ohjaustyyli. Lisäksi hän osaa ottaa kaikki huomioon valaen uskoa ja itsemyötätuntoa ryhmäläisiin. Johannan päätöskerralla ryhmäläisille jakamat itsetehdyt kortit, joissa kauniilla pohjalla luki: "Sinä olet tärkeä, juuri sellaisena kuin olet!", on tästä mielestäni täydellinen esimerkki." kuvailee Vertaistervarit-hankkeen projektikoordinaattori Mirka Jutila.

Vertaistervarit-ohjaajuuden lisäksi Johanna toimii Mielenvireys ry:n yhdistysaktiivina. Syksyllä 2023 hänet nähdään jälleen vertaisryhmän ohjaajana, tällä kertaa Mielenvireys ry:llä alkavassa elintapateemaisessa Eloa ja iloa elintavoista -vertaistukiryhmässä, jonne kaikki elintapamuutoksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.