Vertaistuki elintapamuutoksen tekemiseen voimautti

9.12.2021

”Kiitos vertaistuesta ja hyvistä vinkeistä sekä mukavista keskusteluista.”  kiittelee Vertaistervarit-ryhmään osallistunut henkilö.

Tänä syksynä Vertaistervarit-hanke järjesti kaksi lähiryhmää Oulussa, joista toinen toteutui Rajakylän asukastuvan tiloissa ja toinen Kumppanuuskeskuksella. Yhteensä ryhmiin osallistui 12 henkilöä ja molempia ryhmiä ohjasi koulutettu Vertaistervarit-ohjaajapari.

Vertaistervarit-ryhmien tarkoituksena on, että ryhmäkertojen sisällöt suunnitellaan ryhmäläisten omien tavoitteiden mukaan, jotta ryhmä tukisi mahdollisimman paljon osallistujien tarpeita. Molemmissa ryhmissä ryhmäläisten toiveina oli saada vertaistukea liikkumiseen, ruokaan tai uneen.

”Ryhmä oli hyvä ja keskustelua syntyi käsiteltävistä aiheista. Oli mukava käydä ryhmässä.”

Ryhmät toteutuivatkin monipuolisesti. Liikunta-, ruoka- ja uniteemoista käytyjen vertaiskeskustelujen lisäksi ryhmät kävivät sauvakävelemässä, keittivät ulkona nokipannukahvit, tekivät ruokaa, keskustelivat positiivisen psykologian merkityksestä elintapamuutoksessa sekä vierailivat kuntosalilla.

”Olen tehnyt elintaparemontin muutamia vuosia sitten. Ryhmässä olo vahvisti ratkaisujani.”

Viimeisellä ryhmäkerralla tehdyn itsearvioinnin perusteella valtaosa arviointiin vastanneista ryhmäläisistä koki saaneensa Vertaistervarit-ryhmästä vertaistukea ja motivaatioita elintapamuutoksen tekemiseen tai ylläpitämiseen. Valtaosa vastaajista koki Vertaistervarit-ryhmään osallistumisen tärkeäksi ja ryhmän lisänneen hyvinvointia.

”Ruoka ja liikkumiseni ja henkinen tilani koheni oleellisesti. Ryhmällä oli tärkeä osa tässä kaikessa.”

Myös ryhmien ohjaajat kokivat saaneensa merkityksellisiä kohtaamisia ja voimaantuneensa Vertaistervarit-ryhmän tapaamisissa.

Kuvassa tykkylumisia puita ja paljon ihmisiä, jotka ovat tunturin laella. Taustalla järvi. Pakkanen on kova ja aurinko näkyy juuri ja juuri nousseen, taivas rusottaa.